Calcul structural

 

Etapa calculului structural este una esentiala in realizarea unei constructii. Iar cand constructia este una cu un grad ridicat de complexitate, utilizarea programelor specializate de calcul este obligatorie. Acesta este si motivul pentru care Nemetschek a integrat o solutie eficienta de calcul structural in fluxul de proiectare: Scia Engineer. Programul, construit modulat, este intuitiv si usor de invatat, putand fi achizitionat strict pentru tipul de lucrari din portofoliul propriu.


Un element esential pentru Scia Engineer este ca integreaza noile moduri de lucru dupa EUROCODE, iar pentru a asigura utilizarea eficienta si corecta a acestora, Nemetschek Romania organizeaza cursuri de specialitate in toata tara.

 

Ca si in cazul altor programe, exista pachete specifice create dupa dimensiunea companiei sau pentru anumite specializari.

 

Pentru birouri individuale de proiectare sunt recomandate pachetele care contin functiile de baza pentru calcul structural, fie ca este vorba de beton sau hotel. Pe masura ce compania creste ca numar de salariati si proiecte (volum si complexitate) pot fi adaugate noi functiuni.

 

Pentru companiile medii si mari, care abordeaza de regula proiecte mari, de complexitate ridicata, sunt disponibile pachete complete ce contin toate functiile disponibile de calcul si verificare, atat pentru otel, cat si pentru beton.

 

 

Pachetele disponibile sunt:

 

Editia - Scia Engineer Starter Eurocode

Editie Starter Eurocode: Aceasta editie a fost realizata pentru acoperirea cerintelor inginerilor structuristi ce doresc sa modeleze si sa proiecteze structuri din cadre (fara elemente 2D), grinzi cu zabrele si structuri similare din beton si otel conform cu Eurocodurile. Pachetul contine toate tipurile de elemente 1D (grinzi, stalpi, biele, tiranti, etc.) si ofera ambele tipuri de analize (de baza si avansata), ex. stabilitate si neliniaritate geometrica. Pachetul mai contine si generatorii de incarcari, verificarile dupa normative pentru otel si beton in conformitate cu Eurocodurile si toate Anexele Nationale.

Editia - Scia Engineer Concept

Aceasta versiune a software-ului este dedicata inginerilor incepatori in modelarea structurilor realizate din otel, beton si alte materiale. Placile plate sau curbe impreuna cu elementele 1D (drepte sau curbe) constituie modelul 3D al structurii. De asemenea, se pot utiliza sistemele de axe, sabloanele, desenele importate sau direct introduse.  In aceasta editie, modulul cu functii eficiente afiseaza capacitatea completa a programului. Editia Starter acopera analiza statica (liniara si neliniara geometrica) cu generarea automata a elementelor finite. Elementele 1D si 2D de otel si beton sunt verificate dupa normativul selectat (Eurocod sau standard national). Pentru otel sunt prezentate verificarile unitare dupa eforturi si efecte de flambaj, optimizarea sectiunilor (laminate la cald, formate la rece, pereti subtiri…). Sunt inclusi generatorii de vant si zapada. Proiectarea armaturii (longitudinala & transversala) pentru grinzi si stalpi sau pentru placi si pereti din beton este realizata dupa normativ, inclusiv verificarea latimii fisurii si strapungerii prin forfecare.
Armatura efectiva (bare, etrieri, plase) este adaugata in verificarea deformatiilor; este afisata in toate vederile 3D de pe structura. Pentru utilizarea de zi cu zi Editia - Scia Engineer Concept reprezinta alegerea cea mai buna.

Editia - Scia Engineer Profesional

Acest pachet este dedicat inginerilor cu experienta. Pe langa optiunile din editia Concept mai sunt integrate urmatoarele facilitati de modelare: sectiune transversala oarecare (forma, materiale), modelarea parametrizata (geometrie, incarcare...). Aceasta versiune contine modulul Functii BIM ce ii permite utilizatorului sa importe sau sa exporte modele din\in alte programe (de tip arhitectural, structural) - identificarea elementelor, conversia automata din modelul structural in model de analiza si altele. Sunt integrate atat generatoarele de incarcari pentru incarcari variabile, cat si pentru incarcarile mobile pe elemente 1D si 2D. Analiza elementului finit cuprinde toate neliniaritatile (presiune doar pe suprafete, resorturi neliniare & gaps), analiza de stabilitate si dinamica (frecvente si moduri proprii, amortizari, incarcare dependenta de timp etc). Partea de proiectare contine si functii de verificare a rezistentei la foc a sectiunilor transversale de otel si beton.
Imbinarile de otel cu placi de capat, suruburi, rigidizari si suduri sunt proiectate pentru o gama variata de geometrii (cadru rigid, imbinare articulata stalp-grinda, diagonale cu suruburi, grinda-grinda etc.), si salvate intr-o biblioteca a utilizatorului. Desenele generale si cele de detaliere a imbinarilor insotesc vizualizarea 3D impresionanta a breviarului de calcul. Pentru structurile de beton se pot calcula si deformatiile dependente de codul de proiectare selectat. Interfata de comunicare, "Round-trip Engineering", cu programul Allplan.

Editia - Scia Engineer Expert

Pe langa modulele din editia Profesional, pachetul Expert contine si urmatoarele module: verificare conflicte intre modele, incarcari mobile si convoaie de forte avansate, etape de constructie (deformatii in fazele de adaugare). Pachetul contine si modulele necesare pentru calcularea si verificarea structurilor de beton pretensionate si post-tensionate cu analiza dependenta de timp (fluaj, varsta, relaxare si pierderi), modelarea toroanelor si verificarile de sectiuni. De asemenea se pot proiecta si structurile din cabluri (inclusiv. pretensionate) si membrane (doar intindere). Modurile critice de flambaj tin cont de neliniaritati (doar intindere, compresiune si resorturi neliniare).

Editia - Modelare structurala

Cu aceasta editie atat inginerii cat si desenatorii pot proiecta structuri, fara insa a efectua analize de calcul. Acest pachet dispune de functii pentru modelarea directa a structurii, importul de desene si modele din aplicatii CAD terte (Structural BIM), parametrizari de modele, verificari la coliziune si exportul in alte aplicatii CAD. In plus se pot genera automat si usor desenele generale si cele cu detalii.

Editia - FEM Static

Pachet FEM Static: Acest pachet contine functii pentru calculul static liniar si neliniar a elementelor 1D (grinzi, stalpi, contravantuiri, tiranti, etc.) si a elementelor 2D (plansee, pereti, membrane). De asemenea, contine si functiile de generare a incarcarilor din vant si zapada. Pachetul este destinat inginerilor structuristi ce doresc sa ruleze doar analize statice si verificari a structurilor plane sau spatiale dupa normativul selectat. Pachetul nu contine module de proiectare.

Editia - FEM Dinamica

Aceasta editie este destinata inginerilor structuristi ce doresc sa realizeze analize dinamice asupra structurilor plane sau spatiale. Pe langa functiile de realizare a calculului static liniar si neliniar, calcul liniar la stabilitate, pachetul mai contine si un set complet de functii pentru analizele dinamice. Calculul se poate rula pe structuri realizate atat din elemente 1D cat si din elemente 2D. Pachetul nu contine module de proiectare.

Editia - FEM Avansat

Aceasta editie este destinata inginerilor structuristi ce doresc sa realizeze analize complexe asupra structurilor plane sau spatiale. Pe langa functiile de realizare a calculului static liniar si neliniar, calcul liniar la stabilitate, calcul dinamic al structurilor realizate din elemente 1D, 2D, membrane si cabluri, pachetul mai contine si functii pentru calcularea interactiunii dintre sol-structura, analize pe etape de constructie si analiza secventiala. Pachetul contine si generatori de incarcari vant si zapada, vant 3D.
Ediatia "FEM Avansat" nu contine module de proiectare.


 
  • Programe

 

Allplan Arhitectura Profesional

Allplan Inginerie

Scia Engineer

All Manager

Lumion

 
© 2018 Nemetschek Romania Sales & Support SRL