Eurocode

 

Modulele

Nemetschek Scia dispune de o gama vasta de solutii ce cuprind toate partile din Eurocod: incarcari, beton, otel, lemn, aluminiu, beton precomprimat, rezistenta la foc, seismicitate etc.

 

Eurocoduri utilizate de Scia Engineer
In Scia Engineer, proiectarea conform cu eurocodurile, se extinde in diversele module ale programului, fiecare dintre acestea  fiind dedicat unui anume eurocod.

 

Generalitati despre toate functionalitatile referitoare la eurocoduri in Scia Engineer.

Eurocod 1: Actiuni asupra structurilor

Definirea incarcarilor reprezinta o faza importante in procesul de proiectare al structurilor. Generatorii de vant si zapada din Scia Engineer simplifica considerabil pasii necesari.
Generator de vant si zapada
Generarea automata a incarcarilor din vant si zapada pe structurile din cadre. Parametrii ca suprafata de teren, directia vantului, supra-sau subpresiunea trebuie să fie specificati inainte de generare.
Generator de vant 3D
Scia Engineer detine o functie ce ii permite utilizatorului sa genereze cazurile de incarcari din vant pe structuri 3D inchise.

Eurocod 2: Proiectarea structurilor de beton

Scia Engineer reprezinta un sistem complet pentru proiectarea si verificarea structurilor de beton; realizarea de verificari pentru elementele (de tip grinda, stalp, placa, placa cu goluri sferice, predale etc.) precomprimate si pretensionate.

Analiza grinzilor si stalpilor din beton armat
Analiza armaturii din sectiune si verificarea la fisurare a grinzilor si stalpilor din beton armat in conformitate cu normativul de proiectare. Calcularea armaturii necesare efective pe directia longitudinala (de rezistenta) si transversala.
De asemenea cu ajutorul unei functii de verificare detaliata realizata la o anumita pozitie pe element, utilizator poate vizualiza rezultatele grafice, fortele interne pe element, elongatiile, efortul din bare si detaliile diagramei efort - deformatie.
Se poate realiza si o verificare la fisurare la starea limita de serviciu.

Verificare rezistenta la foc dupa eurocodul 2

Verificarea rezistentei la foc a grinzilor, stalpilor, predalelor in conformitate cu prevederilede detaliere si metoda simplificata definita in
EN 1992-1-2.

Analiza placilor si a peretilor din beton armat
Analiza armaturii, inclusiv verificarea fisurilor din placile si peretii  din beton armat in conformitate cu  EC2. Calculul armaturii necesare efective. Programul poate calcula doua si chiar trei straturi de armaturi pe ambele parti ale placii sau peretelui. Utilizatorul obtine armatura necesara efectiva pe strat  (la fel si pentru analiza la fisurare) in format numeric sau grafic (izolini, izobande etc.).

Deformatii dependente de normativul de proiectare

Analiza deformatiilor totale, instantanee si aditionale din structura, inclusiv calculul fisurilor, rigiditatii de scurta sau de lunga durata.

Strapungerea placilor

Verificarea la strapungerea placilor. Diverse configuratii geometrice (stalp in colt, pe lateral, in mijloc) sunt detectate automat si pot fi adaptate manual. Programul determina automat parametrii critici necesari  si efectueaza verificarea la strapungere.

Armatura reala pe elemente

Pentru elemente 1D, utilizatorul poate defini diverse tipuri de ancoraje pentru etrieri  si armare longitudinala si poate verifica ancorajele in conformitate cu cerintele specificate in normativ, sau poate efectua o proiectare automata conform cu starea limita ultima.
Pentru elemente  2D,  utilizatorul poate utiliza atat barele de armatura cat si plasele sudate pe doua sau mai multe straturi. Programul detine o baza de date cu plase sudate.
Armatura reala este utilizata in verificarea deformatiilor.

Verificare beton precomprimat
Calcularea sectiunii transversale precomprimata la starea limita ultima supusa la o combinatie de momente incovoietoare si forta axiala. Sunt determinate eforturile admisibile (compresiune si/sau intindere) din beton precomprimat la starea limita de serviciu.

Verificare predale cu goluri dupa EN 1168
Verificarile speciale pentru predalele cu goluri la forfecare, rupere, forfecare si torsiune, conditii de rezemare si strapungere conform cu
EN 1168
Cu acest modul utilizatorul poate realiza verificari detaliate ale predalelor cu goluri in conformitate cu ultimul normativ EN.

Plansee cu goluri sferice
Cu acest modul, inginerul poate modela, proiecta si verifica adecvat un sistem realizat din plansee cu goluri sferice. Se pune accent pe optimizarea procesului de proiectare si desenare cu scopul de le face cat mai rapid si eficient.

Eurocod 3: Proiectarea structurilor de otel

Scia Engineer detine o gama variata de functionalitati pentru proiectarea structurilor de otel in conformitate cu Eurocodul 3.
Acest program este evaluat de CTICM pentru verificarea structurilor de otel in conformitate cu EC3.


Verificarea dupa normativul de otel

Analiza la stabilitate si dupa eforturi a structurilor de otel si optimizarea sectiunilor transversale in conformitate cu normativul de proiectare. Toate efectele rezultate din eforturi si instabilitate sunt verificare: flambaj, flambaj prin inconvioere rasucire si flambaj local datorita fortei laterale.


Verificarea rezistentei la foc

Verificarea la stabilitate si dupa eforturi a elementelor de otel la foc in domeniul de rezistenta sau domeniul de temperatura-timp in conformitate cu normativul. Pot fi selectate diferite tipuri de materiale izolatoare (material de protectie, vopsea, etc.).

Grinzi ajurate, ENV 1993-1-1, 1992/A2993-1-1
Verificarea si introducerea profilelor ajurate conform cu ENV 1993-1-1. Profilele ajurate sunt definite intr-o biblioteca standard si sunt verificate intr-un mod similar cu profilele standard de otel. Proiectarea grinzilor ajurate este efectuata cu ajutorul aplicatiei ArcelorMittal implementata in Scia Engineer.

Proiectarea cu forme prelucrate la rece conform cu EC-EN1993-1-3
Acest modul pentru forme prelucrate la rece conform EC-EN1993-1-3 se axeaza pe proiectarea profilelor prelucrate la rece conform Standardului European EC-EN 1993. Atat verificarile de sectiune cat si de stabilitate pot fi realizate in acelasi mod, ca si pentru cele standard.


Analiza structurilor din otel cu articulatii plastice

Analiza articulatiilor plastice pentru structuri de otel conform EC3.


Imbinari de otel in conformitate cu EN 1993-1-8
Proiectarea si verificarea imbinarilor cu suruburi, suduri si articulatii conform cu tipul de profil. Calcularea diagonalelor cu suruburi in structurile de otel conform EC3 (suruburi, sectiune neta). Proiectarea si verificarea imbinarilor articulate.
Selectie inteligenta de imbinari (suruburi, sudate sau articulate) ale structurii de otel dintr-o biblioteca extinsa DSTV, Sprint si imbinari definite de utilizator.

Eurocod 4: Proiectarea structurilor compozite de otel si beton

Scia Engineer ofera o solutie pentru proiectarea stalpilor si grinzilor compozite de otel-beton. Programul calculeaza rezistenta, stabilitatea si rigiditatea acestora. De asemenea efectueaza si verificarea rezistentei la foc.


Grinzi compozite de otel beton EC4

Modulul de elemente compozite otel-beton proiecteaza grinzi in faza finala (EN 1994) si in faza de constructie (non-compozite) (EN 1993).

Stalpi compoziti de otel-beton EC 4
Se realizeaza diverse verificari in conformitate cu starea limita ultima: rezistenta elementelor la compresiune axiala, compresiune si incovoiere uniaxiala combinate, compresiune si incovoiere biaxiala combinate si influenta forfecarii transversale pe rezistenta la incovoiere.

Eurocod 7: Proiectarea geotehnica

Verificare fundatii izolate
De la versiunea Scia Engineer 2010 a fost implementata optiunea de verificare a fundatiilor izolate in conformitate cu EC7. In plus, dimensiunile fundatiilor izolate pot fi optimizate in functie de rezultatele generate.

Eurocod 9: Proiectarea structurilor de aluminiu

Proiectarea structurilor de aluminiu
Scia Engineer ofera solutia completa pentru proiectarea structurilor de aluminiu, inclusiv proiectarea sudurilor transversale, verificarea zveltetei profilului de aluminiu, imperfectiunilor locale si de curbura.


Verificare esafodaj conform cu EN 12811-1

Modulul de esafodaje are drept scop modelarea, proiectarea şi analizarea esafodajului. Programul efectueaza verificari de elemente si de imbinari pentru esafodaje conform cu EN 12811-1 si o verificare specifica pentru sectiuni tubulare conform cu EN 12811.

 

eurocode
© 2018 Nemetschek Romania Sales & Support SRL