Certificarea energetica a cladirilor

 

Nemetschek a inclus in portofoliul sau de produse noul program de obtinere a Certificatului de performanta energetica a cladirii.
Programul determina automat caracteristicile fizice ale elementelor de arhitectura astfel incat, printr-un singur click de mouse, este tiparit Certificatul de performanta energetica a cladirii, conform MC001/2006, elaborata in aplicarea Legii 372/2005, ce include calculul consumului de energie pentru incalzire, apa calda de consum si iluminat.

 

 

 

 

Utilizarea normativelor romanesti in vigoare Multiple optiuni pentru definirea elementelor de arhitectura ale cladirii

Experienta de peste zece ani in producerea acestui program pentru tarile Europei centrale si de vest (tari ca Austria, Germania, Franta, Italia sunt doar cateva dintre cele care utilizeaza cu succes acest program) s-a tradus pentru tara nostra in realizarea unui program nu doar matur, ci si extrem de usor de utilizat.

Dintre facilitatile care au facut ca acest program sa devina standardul de utilizare in tarile mentionate anterior amintim:

  • preluarea automata datelor legate de arhitectura, automat din modelul unic 3D al cladirii. In felul acesta sunt excluse erorile grosolane ce apar frecvent in situatiile in care geometria (arghitectura) este definita numeric (valori numerice introduse in tabele greu de corelat cu realitatea din teren);
  • corelarea definirii materialelor din faza de realizare a arhitecturii cu etapa generarii certificatului energetic, conform normativului C107. Astfel, materialele sunt automat recunoscute de programul de calcul energetic, usurand si accelerand simtitor lucrul cu programul.
  • posibilitatea realizarii usoare a variantelor de reabilitare. Se pot introduce variante de reabilitare, programul oferind imediat lista cu cantitatile de materiale adaugate (ex. strat nou de izolare etc.), putandu-se compara direct rezultatele obtinute in cele doua cazuri.
  • pe langa informatiile obligatorii din Certificatul de performata energetica a cladirii programul ofera in plus date esentiale despre comportarea termica a cladirii: necesarul de incalzire, respectiv racire defalcat pe luni, valori ale radiiatiilor medii solare defalcate pe directii etc.
  • o multitudine de solutii pentru modelarea corecta a pardoselii si a planseului acoperisului, sau a peretilor: planseu ingropat, planseu peste subsol incalzit, acoperis inclinat ventilat sau neventilat etc.
  • posibilitatea modificarii numarului si a calitatii straturilor pe pereti si plansee, cu actualizarea automata (grafic si numeric) a valorilor in structura energetica a cladirii. Prin modificarea dimensiunii sau a calitatii unui strat izolator, sau in cazul introducerii de straturi noi, curba de transfer termic pentru peretele respectiv se actualizeaza automat.

 

Introducerea datelor de identificare si definire a cladirii Introducerea penalitatilor

Accesibilitatea financiara, existenta unei versiuni demo disponibila pentru testare sunt alte argumente care vin in sprijinul programului.

Programul „Calcul al performantei energetice a cladirilor” este in limba romana si lucreaza in conformitate cu standardele romanesti in vigoare, fiind actualizat ori de cate ori apar modificari/completari in metodologia de lucru.

1
Introducerea informatiilor suplimentare pentru elementele de arhitectura: usi, ferestre, pereti, plansee etc. Posibilitati multiple de modelare a celor mai diferite situatii existente in teren

 

Definirea atributelor pentru plansee Definirea atributelor pentru pereti

 

 

In final se obtin plansele necesare pentru Certificatul de performata energetica a cladirii:

1
 

 
© 2018 Nemetschek Romania Sales & Support SRL