Allplan BIM - BETTER TOGETHER

 

Productivitate

Proiectarea asistata în general a apărut ca o necesitate a creşterii productivităţii activităţii de proiectare. Pentru arhitecţi aceasta se traduce prin modificarea drastică a ponderii timpilor alocaţi fiecărei faze de proiectare. Un arhitect are nevoie de mult mai mult timp dedicat creaţiei, comparativ cu timpul alocat  operaţiunilor de rutină: realizarea planşelor de şantier, realizarea listelor cu extrasele de materiale şi cantităţi, realizarea detaliilor de execuţie şi a vederilor/secţiunilor necesare construcţiei.


Un singur program pentru toata durata de viata a constructiei

Proiectarea asistată trebuie văzută în toate fazele procesului de proiectare: de la prima schiţă/concept, la ofertare, la realizarea proiectului şi terminând cu realizarea planşelor necesare punerii în operă a proiectului. Dar lanţul informaţional nu se opreşte aici. Inginerii preiau modelul clădirii şi realizează pe baza acestuia armarea, calculul structurii, plasarea instalaţiilor.
Acelaşi model este utilizat pentru realizarea planşelor de prezentare, element esenţial al ofertării şi câştigării contractului.
Pe şantier, printr-o analiză convenabilă (liste de materiale extrase după criterii diferite: pe etaj, pe tronson, pe tip de lucrare etc.) se poate optimiza fluxul de aprovizionare.


Odată intrata în exploatare cine poate oferi cele mai importante informaţii despre clădire decât însuşi modelul construcţiei: gestionarea spatiilor de închiriat, programarea stricta a activităţilor de întreţinere: câtă mochetă este  de curăţat pe fiecare etaj, ce suprafaţă de pereţi şi plafon este de zugrăvit, ce suprafaţă de geam şi tocărie este  de spălat şi aşa mai departe.


De la CAD la BIM

Şi iată că de fapt am definit noul concept, foarte utilizat azi, de BIM (Building Information Modeling): necesitatea de a putea transfera informaţii create într-o anumita fază a proiectării către toate etapele următoare de realizare a construcţiei, dar şi reacţia inversă când informaţii apărute în etape de construcţie sau exploatarea se întorc să corecteze/rafineze etapa proiectării.

 

Nemetschek, prin modul în care au fost create programele sale, a avut în minte acest concept încă de acum 40 de ani. Pe vremea aceea nu se vorbea încă de BIM, dar principiile erau aceleaşi. În orice moment informaţia dintr-o fază a proiectării era disponibilă pentru toate celelalte discipline.

Astăzi, acest lucru se face cu şi mai multa eficienţă, beneficiind şi de experienţa acumulată. În plus, prin alinierea programelor sale la conceptul OpenBIM şi asigurarea unei compatibilităţi complete cu standardul IFC (la care se aliniază cu fiecare modificare adusă de acesta) se asigură şi interconectarea cu toate programele care respecta aceste principii. Şi asta este esenţial la schimbul de date între subcontractori care utilizează soluţii diferite de proiectare, lucru foarte des întâlnit în practică.

 
andrei mihailescu  

 

"Cu noul Allplan visurile mele devin realitate"

arh. Andrei Mihailescu - arcsett

Allplan BIM Arhitectura

Este partea dedicata arhitectilor din solutia completa oferita de Nemetschek - pune la dispozitie functii de la desenarea 2D a schitelor de prezentare, continuand cu functii avansate (specializate) de arhitectura si modelare 3D si pana la crearea planselor finale. Nu lipsesc functiile de vizualizare ce permit un control eficient pe tot parcursul fazelor de proiectare.

 

Prin crearea automata a modelului inteligent 3D al cladirii, Allplan Arhitectura permite cresterea spectaculoasa a productivitatii lucrului, diminuand drastic ponderea sarcinilor de rutina (crearea vederilor, a sectiunilor, a detaliilor, a listelor de materiale, lucrari si cantitati ce rezulta imediat) din efortul general de proiectare in arhitectura. Ramane astfel la dispozitia arhitectului timp suplimentar ce-l poate aloca exclusiv creatiei: variante mai multe, solutii mai ingenioase.

 

studii de caz

 

Si nu in ultimul rand, interfata unica utilizata pentru aplicatiile solutiei complete BIM Nemetschek Allplan face foarte usoara atat invatarea initiala, cat si o integrare simpla si rapida a altor module de arhitectura sau constructii achizitionate ulterior.

 

Porniti la drum cu Allplan BIM Arhitectura si mergeti pe calea unde totul devine posibil.


Versiuni ale programului:

Allplan Arhitectura Profesional

Allplan Arhitectura

Allplan Design

Allplan Basic

 

Extensii si utilitare:

Extensia Allplan Drumuri

Extensia Allplan Teren

Licenta pentru server

Manager de lucru in retea

 

Cerinte sistem


 

Allplan şi BIM

 • Cum contribuie Allplan la susţinerea acestui concept BIM ce aduce implicit creşterea productivităţii lucrului?
  Allplan contribuie prin cateva elemente esenţiale la susţinerea acestui concept: colaborare mai buna intre participantii la proiect, integrarea de noi facilitati ce elimina necesitatea utilizarii altor programe (nu mai necesita import/export de date), cresterea productivitatii lucrului:

  • - schimbul mult mai eficient de desene/planşe între toţi membrii echipei (specialităţi) ce participă la realizarea proiectului, indiferent de poziţionarea lor geografică, prin noua Platforma Allplan Exchange;

  • - includerea direct în programul de BIM Allplan a unui motor de randare fotorealistă ce permite acum realizarea unor imagini cu un grad deosebit de realism, prin modul de randare cu Iluminare globală, fără a mai necesita alte programe specializate;

  • - introducerea în paleta de obiectele de arhitectură existentă a unor obiecte inteligente – SmartParts si Python Parts – obiecte ce vin cu reguli proprii de comportare şi prezentare, extrem de utile;

  • - crearea unui portal specializat – Allplan Connect - unde utilizatorii au la dispoziţie, foarte bine structurate şi permanent actualizate, date şi elemente utile în proiectare: obiecte inteligente, texturi şi imagini utile (fundaluri, oameni, maşini etc.), documentaţie, filme, tutoriale şi încă multe altele. Iar începând cu versiunea actuala Allplan toate acestea pot fi accesate direct din interiorul programului, fără a mai fi nevoie să se părăsească mediul de lucru: paleta Allplan Connect permite, de exemplu, inserarea obiectelor de arhitectură din portal direct în desenul curent. Iarăşi o creştere a productivităţii prin eliminarea completa a timpilor prin care, în alte situaţii, se făcea întâi descărcarea elementelor dorite, apoi importul/inserarea lor în desen.
Bucuresti Cluj Napoca Suceava Iasi Constanta Brasov Sibiu Timisoara Arad Oradea Baia Mare
 

Studii de caz

Cateva dintre proiectele notabile realizate cu Allplan.
 

Tutoriale video - Arhitectura

Invatati rapid si simplu Allplan - modulul de arhitectura urmarind tutorialele video
 

 

 

 

2

Allplan - cerinte sistem

Verificati indeplinirea conditiilor cerute pentru calculatorul pe care urmeaza sa instalati Allplan.

 

 

 

     
Arhiva completa a tutorialelor video - www.cursuri-cad.ro      
© 2017 Nemetschek Romania Sales & Support SRL